Afvalcontainers Gemeente Gulpen-Wittem Bezorging 2018 ᐅ 9 OPVALLENDE GEHEIMEN

Snel en goedkoop van je Afval af

{service1)

Hoe prima je je afvalstoffen ook verdeelt, er zal steeds overblijvend afval blijven bestaan. Tracht het afvalstroompje zo beperkt toevallig te houden en je zal merken dat het economisch voordelig is. Via afvalstoffen dus zoveel eventueel te scheiden, waaronder documenten/karton, PMD, glas, en keukenafval, blijft er heel min mogelijk restvuil over.

 

Voordelig Rolcontainer huren ➡️


Informatie en Advies over Afvalcontainers Gemeente Gulpen-Wittem Bezorging 2018

Selecteer bij het grootste grootste assortiment afvalcontainers en bestel de de meest geschikte afvalcontainer geschikt voor je restvuil. In de restafvalcontainer werp je al het de onrecyclebare vuil welke je geen extra kan sorteren. Papier/karton, keukenafval, en glas horen geen in het restafvalcontainer. Ook voor PMD sorteren beschikken ons het juiste container.

Wat is Ondernemingsafval?

Bedrijfsafval is de naam betreffende alle afvalstromen welke bij bedrijven vrijkomen. Dit stromen mogen meestal gescheiden verzameld worden. Het is goed betreffende de milieu en de geldtas.

Wat moet er binnen zakelijk afval?

Hoezo goed je je afvalstoffen eveneens verdeelt, er zal er steeds overblijvend afval aanwezig zijn. Poog het stroom van afval heel beperkt eventueel te bewaren en je zal zien dat deze economisch voordeelgevend is. Met afval heel zoveel eventueel te sorteren, bijvoorbeeld papier/karton, PMD, glas, en voedselafval, overblijft er heel zo weinig mogelijk restvuil over. In de restafvalcontainer werp je reeds het onrecyclebare vuil dat je geen verder kan scheiden. Karton/karton, voedselafval, PMD en ruiten passen niet thuis in de het restafvalcontainer.

Is het scheiden sorteren van ondernemingsafval noodzakelijk?

Je wordt verplicht afvalstromen mogelijk toevallig te scheiden. In de Algemeen Afvalbeheer (LAP3) staat het het bedoeling beschreven producten opnieuw te gebruiken indien dat het mag.

Wat kost een container een afvalcontainer voor bedrijfsafval?

De tarieven voor tarieven voor de rolcontainers afhankelijk afhankelijk van de de afvalstroom stroom van afval, de grootte van de container en hoevaak hoe vaak de de container geledigd container geleegd moet worden zijn. Jij vindt je alle kosten op de.

Welk type bedrijfsafval kan ik opsplitsen?

Met emmers van ons kun je karton, vensters, swill en PMD scheiden. Ook zorgen wij voor veilige archiefvernietiging. Wat er dan rest is algemeen afval. Ook hiervoor kun je bij ons aankloppen.

Afvalverzameling met gemengd afval containers

In elke bedrijf komt gemengd afval vrij. Je ontsnapt er dan ook niet aan om een gemengd afval container te bestellen. Bij ons neem je gemakkelijk en rap een van de vele typen afvalcontainers. Wij bezorgen hem gratis binnen 24 uur in volledig Nederland. Je betaald alleen voor de leegmaken. Onze concurrerende tarieven zie je gelijk gedurende het aankoopproces. Handig, want dan kun je direct bekijken of je nog kunt uitzuinigen met een algemeen afval container. Restafval is vanwege zijn milieu-impact een kostbare afvalstroom. Door afvaltypes gescheiden in te zamelen, verminder je de aantal algemeen afval.

Hiermee verlaag je dus jouw stortingskosten. Heb je noodzaak aan iets aanvullende uitleg? Doorlees dan even door. Of neem direct jouw gemengd afval container.

De geschikte container voor afvalresten

Bij ons vind je tijdloos juiste verzamelmiddelen voor je gemengd afval. Je kan een kunststof container gebruiken, maar ook opteren voor een stalen vuilcontainer. Een metalen afvalcontainer is hufterproof en brandveilig, praktisch als de container op een publieke plek staat. Je gaat uit meerdere groottes. De keuze is aan jou, gebaseerd van je verlangen. Ook laat je zelf aan hoe dikwijls jouw bak(ken) ontdaan moeten geraken. Een gemengd afval container wordt kosteloos bij geplaatst. Je betaald alleen voor het verwijderen.

Zo wordt afvalresten verwerkt

Al het gemengde afval en het niet-recyclebare afval komt dus in de algemeen afval container terecht. Wij halen het afval in en vervoeren het naar een verwerkingsbedrijf; één van de twaalf grote hedendaagse afvalenergiecentrales in Nederland. Hier wordt het algemeen afval opgebrand voor de opwekking van hernieuwbare stroom. Algemeen afval klinkt dan eventueel nutteloos, dat is het echter niet! De afvalsector levert maar zowaar 20% van de groene energieopwekking.

Na de verbranden blijft er bodemas over, ook wel assen genoemd. Met magneten worden de overgebleven metalen er uitgehaald die hun weg vervolgen naar de metaalrecycling. En zelfs de hoeveelheid die dan overblijft heeft nog een bruikbare doel. Deze gitzwarte korrelvormige resten worden ingezet voor het aanvullen of creëren van straten. Helaas komen er ook verschillende giftige substanties vrij gedurende de verbranding die in meer of kleinere mate desondanks in het natuur terecht komen. Daarom moeten we doorgaan met streven naar zo minimaal afvalverbranding. De Lansink’s Ladder geeft de hiërarchie in de afvalbeheer aan.

Afvalcontainers Gemeente Gulpen-Wittem Bezorging 2018:

Eenvoudig en goedkoop een rolcontainer verhuren

{service1)

Het verhuren van een goedkope container begint bij ons, hét adres voor een eenvoudige en verantwoordelijke verwijdering van ondernemingsafval. Wij bieden de mogelijkheid om tegen de laagste tarieven rolcontainers te bestellen. Dankzij ons praktische lijst ontdek je gemakkelijk de container die je vereist zal hebben. Bovendien huur je via onze dienstverlening heel soepel.

Onze overeenkomsten zijn immers per maand op te zeggen. Daardoor zijn wij ook de perfecte samenwerkingspartner voor tijdelijke projecten. Bijvoorbeeld bij een verbouwing binnen je onderneming, of bij een verhuizing. We zorgen voor gratis installatie van de verlangde voordelige container en arriveren deze conform een overeengekomen schema ook weer ledigen.

Is de rolcontainer die je van de stadsbestuur hebt gekregen verre te minimaal voor jouw ondernemingsafval? Of niet toereikend voor het afval dat je hebt? Huur er dan gemakkelijk en goedkoop één voor al jouw ondernemingsafval.

Voordelig Rolcontainer huren ➡️


Rolcontainers zijn Praktisch in toepassing

Onze containers op wielen zijn handig in toepassing. Je rolt de container gemakkelijk naar de gewenste plek, binnen óf buiten. Zo ontstaat het een stuk makkelijker om al jouw ondernemingsafval op de correcte manier af te voeren. Handig voor jouw werknemers, voordeel voor het leefmilieu én geldbesparend.

Onze containers op wielen zijn gemaakt van robuust kunststof of metaal. De containers sluiten goed af zodat er geen plagen bij het afval kan. Tevens kan afvalgeur geen ontkomen uit de bak.

De kosten van een container op wielen huren

De uitgaven van het huren van een rolcontainer zijn afhankelijk van het type bak en de frequentie waarmee dit zal worden geleegd. Het plaatsen van de container op wielen is volledig gratis.

Je betaalt alleen voor wat je nodig zal hebben
Je bepaalt zelf hoe groot jouw rolcontainer moet zijn. Je betaald zodoende nimmer voor een te ruime bak.

Je betaald enkel voor een leging die écht nodig hebt zal zijn
Het is jammer om te betalen voor het legen van de bak als deze maar halfgevuld is. Met onze dienstverlening bepaal je zelf de frequentie waarmee de bak wordt geledigd.

Voor welke bedrijven zijn onze rolcontainers geschikt?

Wij leveren aan alle midden- en kleinbedrijven in geheel ons land. Onze minimaalste container is geschikt voor 4 vuilniszakken per weekperiode. En onze maximale rolcontainers bieden maar liefst plek voor tweeënveertig afvalzakken. Daardoor zijn onze containers geschikt voor alle types ondernemingen in Nederland, van bakkerijen tot aan omvangrijke kantoren.

Jouw afval op de correcte wijze verwerkt

Bij ons wordt jouw afval verzekerd op de juiste manier afgevoerd en afgebroken. Dat is goed voor het leefmilieu en ook belangrijk voor jouw bedrijf. Zo moeten geheime documenten zorgvuldig worden verwijderd. Onze afgesloten containers op wielen voor dossiervernietiging worden discreet vervoerd door gecertificeerde bestuurders. Je bent hierdoor volkomen zeker dat vertrouwelijke documenten op de correcte wijze worden vernietigd.

Waarom een container op wielen verhuren bij ons?

Redenen een container op wielen huren via onze dienstverlening? Omdat we bekwaam zijn in het verwerken van ondernemingsafval. Wij leveren een passende oplossing voor elk type afval en voor elk onderneming. Daarnaast functioneren we heel flexibel. Als het bijv. nodig is om een extra rolcontainer te installeren, dan doen wij dat. Tevens aanvullende ophaalmomenten zijn niet issue.

 • Levering binnen 24 u
 • Gratis plaatsing in heel Nederland
 • Garantie op correcte afvalbehandeling
 • Overeenkomst maandelijks opzegbaar

Afvalmanagement volgens de Ladder van Lansink Afvalcontainers Gemeente Gulpen-Wittem Bezorging 2018

Als het om afvalverwerking in het geheel gaat, werken wij volgens de Lansink’s Ladder. Dit is een maatstaf op het vlak van afvalbeheer. De Ladder van Lansink is gevormd uit zes stappen.

Hoger op de hiërarchie, hoe ecologischer de afhandeling. Zo trachten wij in samenwerking met jou de volume afval in jouw algemeen afval container te verlagen, etappe 1. Dit bereiken wij door te adviseren over scheiden bij de afkomst. Want zuiver afzonderlijke afvalsoorten worden zoveel mogelijk gerecycled, fase 2 en 3. Is hergebruiken geen mogelijkheid? Dan gaat het afval naar een afvalenergiecentrale, fase 4. Fase 5 en 6 pogen wij zoveel als kan te vermijden, want dit is nadelig voor het leefmilieu en neemt deel niet bij aan een gesloten kringloop economie.

Soorten en tarieven zakelijk afval en algemeen afval verwerking

De inhoudsmaat voor een algemeen afval container schommelt van 240 liter tot maar liefst 2500 liter en ieder daar ertussen. Je kan selecteren voor een voordelige kunststof container of een stalen ‘hufterproof’ container. Vind je het lastig om in te schatten welke maat het goed bij je past? Pak dan gauw verbinding op met een van onze deskundigen. Door onze jarenlange ervaring met afvalstromen begrijpen wij precies wat je vereist hebt. En wens je een keer een aanvullend legen of standaard een formaat groter? Dan is dat vanzelfsprekend ook geen kwestie!

De prijzen van de containers wisselen per afvalsoort, stof en literinhoud. Je huurt bij ons steeds tegen de laagste tarieven. Algemeen afval is één van de prijzigere afvalstromen. Dit komt, als we noemden, door haar effect op het milieu. Gelukkig genoeg zie je bij ons precies voor wat je aan toe bent. In ons eenvoudige bestelmethode staat overtuigend wat je voor een bepaalde gemengd afval container of een andere andere bak neerlegt. Wij achten het cruciaal dat deze informatie helder is. Zo kom je naderhand nooit voor vervelende verrassingen te zitten.

Hoe houd je deze soort afvalstroom zo minder mogelijk?

Afvalcontainers Gemeente Gulpen-Wittem Bezorging 2018

Dit is mogelijk door afvalstromen te verdelen bij de oorsprong. Op het moment dat deze worden weggegooid dus. Hoe zuiverder een afvalstroom, des te efficiënter kunnen grondstoffen gerecycled worden. Als afval niet wordt gescheiden en bij elkaar in de overig afval container wordt gedumpt, dan transformeert dit afval vanzelf in overig afval. Oók als hier prima herbruikbare grondstoffen tussen zitten. Na verdeling is immers aanzienlijk minder effectief dan op voorhand verdelen bij de oorsprong. Slechts een klein percentage kunststof en metaal kan er na de bewerking nog worden uitgefilterd. Het antwoord op de vraag ‘Wat is restafval?’ is daarom: niet-recyclebaar afval. De wel-herbruikbare afvalstromen horen hier niet tussen

Dit afval kun je beter verdelen

Recyclebare afvalstromen verzamel je eenvoudig in met aparte rolcontainers. Zo kan de ophaalfrequentie of het formaat van jouw overig afval container naar omlaag worden aangepast. Gunstig voor je portemonnee, omdat we vermelden al voorheen dat restafval een kostbare afvalstroom is. Voor de volgende afvalstromen heeft ons aparte rolcontainers: papier, PMD, vensterglas, keukenafval en geheim archief. Zoals je ziet zijn er dus behoorlijk wat mogelijkheden om jouw hoeveelheid overig afval te verkleinen waardoor er mindere in de overig afval container hoeft.

Wat mag bij het restafval?

Mag Wel:
Ontvlambare geen recyclebare afvalstoffen komend van ondernemingen, met maten kleiner dan 30 x 30 x 60 cm

Niet Toegestaan:

 • Chemisch afval
 • Asbest bevattend afval
 • Ontploffingsstoffen
 • Ziekenhuisafval
 • Radioactief afval
 • Elektronisch-afval en wit-en bruingoed
 • Sterk stoffend of geurend afval
 • Banden
 • Kadavers
 • Geen ontvlambaar afval zoals steenpuin, zand en vensterglas
 • Groot afval (> 30 x 30 x 60 cm)
 • Vloeibare stoffen
 • Gloeiende stoffen
 • Dichte verpakkingen waarvan de (vroegere) binnenkant niet rechtstreeks herkenbaar is

Papier en dozen Afval

{service1)

Je bespaart altijd op afvalkosten wanneer je document en papier afzonderlijk inzamelt. In Nederland zijn we gewend aan het scheiden van karton en karton, omdat het zeer goed te recyclen is. Er zijn verscheidene soorten papierafval, bijvoorbeeld aan verpakkingen, drukwerk, enveloppen, dagbladen en magazines. Ernstig vervuild document kan je liever niet in de papierbak werpen. Laat een afvalcontainer plaatsen, selecteer uw leegmaakfrequentie en je kan deze afvalstroom altijd netjes gescheiden inzamelen. Je hebt de keuze uit een heel uitgebreid assortiment van afvalcontainers tussen 240 en 2400 L.

De juiste container voor Papieren en Verpakkingen

De meest geschikte rolcontainer voor je papier en karton vind je bij ons. We hebben een landelijke dekking en je hebt een ruime selectie tussen kunststof en ijzeren containers. Een metalen afvalcontainer is gepast wanneer de afvalcontainers buiten staan, of vandalisme op de loer staat. Selecteer, naargelang van je nood, de meest geschikte
inhoudsmaat. Daarna beslis je hoe vaak je container(s) geledigd dienen te worden. Een document en papiercontainer wordt reeds vanuit €9 per maand bij je neergezet.

Zo wordt document en karton behandeld

Papier kan wel 7 keer gerecycled worden. Tevens in je portemonnee scheelt het aanzienlijk als je deze afvalstroom gescheiden inzamelt. Je mag er op ons aan vertrouwen dat je papier- en karton op de meest doelmatige, milieuvriendelijke en verantwoorde wijze wordt verwijderd en ingezet als basis tot nieuw producten. Wil je een afvalcontainer huren maar heeft u nog vraagstukken? Raadpleeg de meest gestelde vragen of neem neem contact contact.

Swill

Swill bestaande uit biologisch vuilnis, bijvoorbeeld (gekookt) keukenvuilnis en etensresten. Denk hierbij aan aardappelen, broden, deegwaren, dranken, eierschelpen, patat, gebak, groenten en vruchten en zuivelproducten. Vooral bij horecagelegenheden komen deze afvalstromen vrij, echter ook in kantoor kunt je je biologisch vuilnis scheiden. Je spaart aanzienlijk op afvalverwijderingskosten als je het zwaar swillvuilnis niet in je rolcontainer met restafval gooit.

PMD (Kunststof, Metalen materialen en Drankenkartons)

Je bedrijfsafval bestaat waarschijnlijk van meer herbruikbaar afval dan je vermoedt! Ongemerkt bestaande één groot deel van ondernemingsafval dikwijls uit kunststof verpakkingen, blikjes en drankverpakkingen.

Dit soort afvalstoffen horen allemaal bij hetzelfde afvalstroom: Kunststof, Metalen materialen en Drankenkartons (PMD).

Door PMD gescheiden van je andere afvalsoorten te te zamelen, geraken je afvalcontainers minder snel vlug vol. Daarnaast is het apart houden van je vuilnis tevens goed voor het het omgeving. PMD kan namelijk hergebruikt worden. Hierdoor moeten er geen nieuwe grondstoffen gewonnen te worden voor verse artikelen te produceren, jouw PMD is immers een basisgrondstof!

De geschikte afvalcontainer voor PMD en Afvalcontainers Gemeente Gulpen-Wittem Bezorging 2018

{service1)

Bij ontdek je steeds een passende afvalcontainer voor je PMD. Wij bieden verschillende plastic afvalcontainers , van 240, 660 of 1100 liter. Vanwege de snelle, gratis bezorging en nationale bereik, heeft je binnen 24 uren jouw afvalcontainer bij de verlangde locatie geplaatst. Je bepaalt zelfstandig het gewenste inhoudsmaat en hoe frequent de container geledigd moet te worden. Zo weet je dus vast dat je je afval steeds kwijt kan en dat je bijdraagt voor een verbeterde milieu door je vuilnis te scheiden. Bestel vlug uw voordelige container(s)!

Op deze manier wordt PMD verwerkt

Via jouw PMD apart in te zamelen in een PMD afvalcontainer, mag het optimaal hergebruikt worden. Dat is belangrijk, omdat we belasten het omgeving minder indien wij afvalstoffen recycleren. Uit je gerecyclede PMD worden bijvoorbeeld verse verpakkingen, kratten en zelfs paaltjes gemaakt. Met speciale methoden worden de metalen en drankkartons uit het afval gefilterd om daarna gerecycled te worden. De overgebleven plastic wordt daarna op basis van de plasticsoorten verder verdeeld en vermalen tot korrels. Uit die korrels kunnen dan nieuwe producten worden gemaakt.

Voordelig Rolcontainer huren ➡️

Wat mag er bij het PMD?

Wel:

 • Kunststof verpakkingen
 • Zakjes, zakken, flesjes
 • Botervlootjes
 • Bloempotten
 • Tubes, deksels
 • Folies
 • Blikjes
 • Blikken
 • Metalen doppen
 • Schroefdeksels
 • Melkverpakkingen
 • Sapverpakkingen
 • Drinkpakken
 • Yoghurtpakken

NIET:

 • Piepschuim Verpakkingen inclusief aluminiumfolie laag aan de binnenkant (bijv. zakken chips, kruidenverpakkingen en ook koffiepakken)
 • Blisterverpakkingen (van medicijnen en ook gomballen) (Stevig) plastic waaronder speeltjes
 • Huisraad en ook gebruiksvoorwerpen (bakken, druiprek en dergelijke)
 • Draagtas draagtassen
 • Boerenplastic
 • Verfemmers
 • Aerosolbussen inclusief chemische symbool (antitranspirant, lak enzovoort)
 • Pakketten inclusief of yoghurtrestjes
 • Drankverpakkingen waar verschillend materiaal is geplaatst Afzonderlijk doosjes ofwel verschillend document
 • Verpakking inclusief van gevaarlijke stoffen
 • Glasafval

Hoe meer vuilnis jezelf sorteert, hoe beter dat zal zijn ten behoeve van het milieubescherming en jouw portemonnee. Glaswerk is 1 van de vele {afvalstromen|afvalsoorten welke eenvoudig om splitsen zijn. Glasafval bestaat uit flesjes, potjes en scherven. Zonder te scheiden neemt het door het ruimte en massa heel veel ruimte bij de bedrijfsafval in. Jij kan dus flink besparen op je afvalkosten. Het is bovendien compleet om te recyclen. Daarnaast verbruikt het recyclen veel kleiner energie in vergelijking met glaswerk te maken uit verse grondstoffen.

Komt er op je onderneming veel glasafval los, bijvoorbeeld in de sector van de horeca, dan is een glascontainer essentieel. Bezit jij wisselende tijdsperioden met betrekking tot drukte? wij functioneert samen met flexibele overeenkomsten omdat jij het nummer bakken eenvoudig aanpast.

De juiste bak voor het glas restafval

Bestel de meest geschikte bakken voor het je glasverval op onze dienst. Jij hebt de keuze van een container met 240 liter en met negenhonderd liters. Er is is al één container voor glas startend bij €13 elke maandelijkse periode en ook dit worden gratis neergezet. Op basis van de hoeveelheid afval kies je op welke manier vaak ons het bak komen legen. wij leveren het meest voordelige service.

Zo wordt glas verwerkt

Het veel energie voor het het glas om te maken uit nieuwe grondstoffen. Glasafval is echter één goede basis. Er zit meestal circa 50% oudere glazen in nieuwe glas. Tijdens het bewerken doen wij verschil tussen wit, bruine, groene en gemengd glazen. Ook worden kurken en deksels verwijderd. Door het glas te hergebruiken, kan er op een heel veel lagere warmte glazen gemaakt gemaakt. Een milieuvriendelijker en verantwoord proces . Heb jij vragen? Bekijk de veelgestelde vragenlijst of verbinding .

Wat is mag er zijn bij het de glasverval?

Toegestaan:

Lege glasverval die gediend had zoals verpakking

Niet toegestaan:

Keramiek, stenen, porseleinen. Hieronder vallen kruiken, borden, kopjes, aardewerk en dergelijke. Hittebestendig glas, laboratorium glas, ovenschaaltjes, kookoppervlakken en kachelruiten

Koelkast glazenplaatjes, snijplank enzovoort. vallen onder glazen oppervlak

Medisch- of ziekenhuisglas: naaldjes, chemie, vloeistof enzovoort.

Archiefvernietiging

Jouw dossiers moet beschermd en ook op een veilige wijze vernietigt te worden. Archiefvernietiging zou jij dus best goed organiseren. Het afgesloten rolcontainers van ons onze dienst helpen bij een beschermd proces van verzameling en vernietiging van jouw archief. Discreet en ook beschermd. Documenten zullen discreet getransporteerd. Zo heeft je honderd procent zekerheid dat je dossiers beschermd vernietigd zijn. Na vernietiging worden het restanten hergebruikt.

Het te begrijpen dat je jouw archief niet in de papiercontainer wilt gooien. Enkele papieren bevatten geheime informatie en kunnen dus beter vernielt worden. Waarschijnlijk gebruik je voor dit doel een papiervernietiger. Het vernietigen van grote hoeveelheden archief is zeer tijd consumerend en ingewikkeld. Heeft je regelmatig veel afval in het gedaante van vertrouwelijk papier? Kies dan voor dossiervernietiging van ons . U krijgt dan een gesloten container op wielen.

Deze bak bevat een gleuf waarin het document exact erin past. Wanneer het documenten al binnen het container zijn, krijgt niemand zij nog bij handen. Onze chauffeur arriveert eenmaal in de zoveel tijd langs voor het bak legen en het documenten ter plekke vernielen in onze truck. Ook dit functioneert middels een afgesloten mechanisme waarbij het container door het truck zelf is opgetild en opengemaakt. Het content zal daarna direct vernielt.

De geschikte bak voor dossiervernietiging Voor het dossiervernietiging stop je je vertrouwelijke documenten veilig in de gesloten containers op wielen van onze dienst. Via de klepje in het deksel kun je het papieren in het container werpen. Je heeft de keuze uit diverse inhoudsmaten, zoals 140 liter, 240 liter of 660 liter. Afgestemd op jouw behoefte kies je de gewenste frequentie van lediging. Omdat jouw archief niet op vervoer gaat, loopt jij niet risico dat er iets met je geheime papieren gebeurt. Jij kunt voor je archiefvernietiging reeds een bak verhuren vanaf €19 per maand.

Zo werkt dossiervernietiging

De inzameling van jouw archief gebeurt veilig en nauwkeurig dankzij één gesloten container op wielen en onze gekwalificeerde bestuurders. Document is heel te hergebruiken en kan verschillende keren opnieuw gebruikt worden. Na de archiefvernietiging wordt inkt van het document gehaald en met water gemengd tot pulp. Met onze dienst weet jij zeker dat je archief op de meest efficiënte, milieuvriendelijke en verantwoordelijke wijze worden verzameld en verwoest.